Laga Tänder

Ibland behöver man laga en tand. Då finns det alternativa behandlingar så som t.ex en fyllning, inlägg eller krona? Hur man väljer att laga hålet beror bland annat på hur stort hålet är. Om hålet är litet är en fyllning (till exempel komposit) oftast det rätta valet. Är hålet större, och dessutom går ner mellan tänderna finns både alternativet komposit, porslinsinlägg och krona.I de fall där hålet är så stort att sidoväggarna är för tunna för att kunna bära en fyllning eller ett inlägg, väljer tandläkare oftast att göra en krona. Ibland är tanden så skadad och kort att den inte kan bära en krona. Då kan tandläkaren förlänga tanden med ett stift, eller pelare som det också kallas. Stiftet sätts fast inne i roten och tanden måste då vara rotfylld. På stiftet kan en krona sedan fästas.Hål i tänderna (karies)I munnen har vi bakterier som lever på kolhydrater (socker) som föda. Varje gång vi stoppar någonting i munnen startar bakterierna ett syraangrepp på tänderna och lite av tandytan löses upp. Det är nu du börjar få hål i tänderna. Om processen får fortsätt når bakterierna så småningom pulpan. Pulpan förstörs och bakterierna kan fortsätta genom rotkanalerna och ut i käkbenet. Detta kan leda till infektioner i käken.Saliven i munnen är viktigt och har bland annat som uppgift att neutraliserar syran. Om tänderna får vila några timmar mellan målen så hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna.Karies som upptäcks tidigt kan avstanna med god munhygien, fluortillskott och inte småäta.

Bilden till vänster visar karies i emaljen och till höger kan man se hur det har tagit sig in i dentinet. Ju närmare pulpan(nerven) kariesangreppet kommer desto mer värk har man. Ibland känner man ingenting förrän det når pulpan, vilket oftast är försent, då pulpan måste tas bort och tanden rotfyllas.

Bästa skyddet mot hål i tänderna

  • 5-6 (inkl. mellanmål) måltider per dagSmåät inte mellan måltiderna – saliven behöver tid att reparera emaljen.
  • Drick vatten mellan måltiderna.
  • Borsta tänderna med fluortandkräm och tandborste två gånger om dagen.
  • Rengör mellan tänderna en gång om dagen med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.
  • Extra fluortillskott(stärker tanden och förebygger karies)i form av fluortabletter, fluorsköljning eller fluortuggummi.

Om du har frågor eller vill göra undersökning kan du ringa in på 042-14 82 00 eller mejla oss på info@tandlakarkliniken.se

Utmärkt service, tydlig i diagnoser och reparationer. Trevligt bemötande. Fräscha lokaler. Lättillgängligt.

 

- Stefan Wahlstöm

Den bästa kliniken jag har besökt. Det börjar redan i entrén och väntrummet där man alltid möts av trevlig personal och mysig stämning med stearinljus.

 

- Chris Ahlgren

Mycket professionellt bemötande, omhändertagande och informativt om vad som behöver göras. Jag vill ge mina bästa rekommendationer!

 

- John B.

Rekommenderas starkt! Utomordentlig vård av kompetent personal i en lokal som erbjuder frihet från den typiska "klinikkänslan". Keep up the good work!

 

- Måns P.

VÅRA SAMARBETSPARTNER
-En garanti för dig!

Du ska känna Dig riktig Välkommen!

Vi är sakkunniga inom samtliga odontologiska områden så som cariologi, endodonti, parodontologi, protetik, oral patologi, bettfysiologi, pedodonti, ortodonti och kirugi (implantat).
Ring ossMaila oss