Profylax

Profylax = förbyggande tandvård.
Förebyggande tandvård är viktig för att du skall kunna få och behålla en god oral hälsa livet ut. Det är alltid bättre att förebygga en sjukdom än att behandla den.
Vår tandhygienist som är specialiserad inom området jobbar med att förebygga karies(hål i tänderna) och parodontit(tandlossning). Tandhygienisten undersöker och ger individuell information och rådgivning om hur man ska sköta munhygienen. Tandhygienisten tar också bort tandsten och missfärgningar, putsar och polerar tänderna samt utför fluorbehandlingar.

Behandlingsgång

  • Undersökning av munslemhinna och tandkött
  • Fickmätning samt parodontal diagnos.
  • Information/instruktion av tandborstteknik samt hjälpmedel som tandtråd, tandsticka och mellanrumsborste.
  • Borttagning av tandsten, missfärgningar och mjuka bakteriebeläggningar.
  • Polering med putspasta samt fluorbehandling i vissa fall.

Tandlossning (parodontit)
Tandlossning orsakas av en bakterieinflammation. Tandköttsinflammation är det första tecknet på tandlossning (parodontit). Brist på god munhygien leder till att tandköttet blir rött, svullet och lättblödande. Detta läker ut så snart bakterierna avlägsnas. Men fortsätter sjukdomen att utvecklas luckras tandköttet upp och bakterierna får fäste allt lättare. De tränger sig allt längre ner i fickan och skadar tandens rothinna och käkben. Tanden blir då allt rörligare och leder till att man till slut förlorar tanden.
God oral hygien samt frekvent tandhygienistbesök är viktigt för att motverka att tandlossningssjukdomen utvecklas.

Behandling av tandlossning
Tandhygienisten mäter tandköttsfickorna, de små utrymmena mellan tänderna och tandköttet. Vid tandlossning är fickornas djup 4 mm eller mer. Vår tandhygienist går ner i fickan med hjälp av handinstrument och ultraljud med vilken beläggningar och tandsten(bakteriebeläggningar som kommer i kontakt med saliven hårdnar/förkalkas) vibreras bort. Oftast sker denna rengöring under smärtlindring. Med behandling minskar inflammationen inom ett par veckor. Efter tre månader har de djupa fickorna blivit mindre eller försvunnit helt. Förutsättningen för läkning är att du själv kan sköta din munhygien hemma.

 

Viktigt med återbesök!
Det är viktigt att regelbundet gå till en tandhygienist för profylax/stödbehandling 1 – 2 ggr om året. Med god munhygien och frekvent tandhygienistbesök har du möjlighet att behålla en god munhälsa livet ut.

Förebyggande behandling av hål i tänderna (karies)
Hänvisar till informationen om “Laga tänder”.

Utmärkt service, tydlig i diagnoser och reparationer. Trevligt bemötande. Fräscha lokaler. Lättillgängligt.

 

- Stefan Wahlstöm

Den bästa kliniken jag har besökt. Det börjar redan i entrén och väntrummet där man alltid möts av trevlig personal och mysig stämning med stearinljus.

 

- Chris Ahlgren

Mycket professionellt bemötande, omhändertagande och informativt om vad som behöver göras. Jag vill ge mina bästa rekommendationer!

 

- John B.

Rekommenderas starkt! Utomordentlig vård av kompetent personal i en lokal som erbjuder frihet från den typiska "klinikkänslan". Keep up the good work!

 

- Måns P.

VÅRA SAMARBETSPARTNER
-En garanti för dig!

Du ska känna Dig riktig Välkommen!

Vi är sakkunniga inom samtliga odontologiska områden så som cariologi, endodonti, parodontologi, protetik, oral patologi, bettfysiologi, pedodonti, ortodonti och kirugi (implantat).
Ring ossMaila oss